Tränare är i princip alltid föräldrar till spelare i träningsgruppen. Från 14 år är föreningens ambition att ha tränare med viss dokumenterad erfarenhet och utbildning och är oftast inte en förälder till någon spelare i gruppen även om det förekommer.
Den huvudansvarige tränare (HT) har som huvuduppgift att arbeta med spelarutveckling utifrån de riktlinjer som föreningen satt upp. Detta görs utifrån de tillfällen gruppen träffas, d.v.s. vid träning och match. HT ansvarar även för planeringen av lagets fotbollsverksamhet.
Som huvudansvarig tränare ska man delta på de träffar föreningen kallar till, ha god kunskap om föreningens riktlinjer samt vara kontaktperson för föreningens Verksamhetsansvariga.
Målsättningen ska vara en god ledartäthet. Vi ska försöka hålla en tränare per 10 spelare.
Verksamhetsplanering Inför varje säsong ska gruppens ledare arbeta fram en verksamhetsplan. Denna ska formas utifrån föreningens riktlinjer och delges alla berörda i gruppen. Till hjälp har föreningen arbetat fram en mall för framtagandet av en sådan plan vilken ska vara inlämnad till föreningen senast 1 november varje år. En verksamhetsplan är också ett underlag för gruppens ekonomi och tillsammans med den Stöttande organisationen arbetas en budget fram för det kommande verksamhetsåret.
Huvudtränare har ansvar för att
• Lagets spelarutbildning • Planera och genomföra träningspass • Agera matchcoach • Ta ut lag till match • Kontaktyta med övriga träningsgrupper i samma åldersklass (pojkar) och de närliggande åldersgrupperna (flickor) • Följa Tyresö FF’s fastställda utbildningsnivåer för ungdomstränare och Första hjälpen • Tillsammans med lagledaren se till att närvaro för idrottsliga och utbildande aktiviteter redovisas enligt fastställd princip (LOK och SISU) • Planera och leda föräldramöten • Genomföra regelbundna ledarträffar inom gruppen • Närvara på möten som föreningen kallar till
1.2 Lagledare
Lagledaren är likt tränarna oftast en förälder till någon av spelarna inom gruppen. Lagledarens huvudsakliga uppgift är att arbeta nära tränarna med planering av gruppens verksamhet kopplat till träningar och matcher. Det är en fördel om det är fler personer som har rollen lagledare om gruppen består av 20 spelare eller fler och vartefter spelarna blir äldre blir uppgifterna fler. Bakom varje framgångsrikt lag finns alltid en aktiv lagledning.
Som lagledare ska man delta på de träffar föreningen kallar till, ha god kunskap om föreningens riktlinjer samt vara kontaktperson för föreningens kansli.
Lagledaren har ansvar för att
- Sköta lagets medlemsförteckning
- Tillsammans med övriga ledare se till att närvaro för idrottsliga och utbildande aktiviteter redovisas enligt fastställd princip (LOK och SISU)
- Agera mottagare och ansvara för att vidarebefordra information som berör laget eller föreningens ungdomsverksamhet i stort till övriga ledare, föräldrar och spelare.
- Sammanhållande för att lagets material sköts om på rätt sätt
- Vara gruppens kontaktperson gällande plantider för träning och match gentemot föreningens kansli
- Boka hemma- och bortamatcher
- Ansvara för att transport till och från bortamatch finns (vid behov upprätta ett körschema för föräldragruppen)
- Närvara på möten som föreningen kallar till
- Följa Tyresö FF’s fastställda utbildningsnivåer för lagledare och Första hjälpen
- Följa upp att medlemmarna betalat sina avgifter
- Kalla och betala domare i samband med hemmamatch (9- och 11-manna)
- Att vid match från 13 år skriva laguppställning i Fogis
- Att spelarna vid 12 års ålder blir registrerade i Fogis
- Att spelarna vid 15 års ålder blir licensierade
- Delta i arbetet med verksamhetsplaneringen för laget
- Introducera nya föräldrar inom en månad i samband med medlemskap.
1.3 Assisterande tränare För att klara av att hantera gruppen behöver den huvudansvariga tränaren assistans. Hos de flesta grupper finns det engagerade föräldrar som tittar på och är närvarande vid såväl träning som match och det finns alltid någon uppgift som man kan hjälpa till med, oavsett tidigare fotbollskunskap.
Att vara assisterande tränare innebär främst att man agerar på uppdrag av den huvudansvariga tränaren. Ingen tidigare erfarenhet av idrottsligt utövande eller ledarskap behövs. Ambitionen hos en assisterande tränare varierar mycket. För de mest ambitiösa och som kanske siktar på att själva bli huvudansvariga tränare erbjuder föreningen de utbildningssteg som krävs och för de som vill hjälpa till där deras barn finns med och inte har några långt gångna ”tränarambitioner” finns förenklade utbildningar som utgår ifrån föreningens riktlinjer och värdegrunder.
Den assisterande tränarens betydelse innebär att genomförandet av gruppens verksamhet underlättas och förbättrar kvalitén på träningarna. Rollen definieras i detalj i samråd med övriga ledare inom respektive gruppering.